Impozáns kastélyok, kalózhajók, szélmalmok és dinoszauruszok? Igen, ez mind a minigolf! Míg hazánkban a golf miniatűr formája most kezd igazán népszerűvé válni, addig a világ többi részén hajmeresztő látványelemekkel tarkított pályákkal igyekeznek kiszolgálni a minigolf rajongó tömegek igényeit. Az alábbi cikkben a világ legőrültebb kültéri minigolf parkjait gyűjtöttük össze.

Around The World In 18 Holes, New York, USA

Az egyik legrégebb minigolf pálya az Egyesült Államokbeli New York államban található. A népszerű létesítmény nevét Verne Gyula híres regénye ihlette, csak itt a látogatók nem 80 nap alatt, hanem a 18 lyukú pályát körbejárva kerülhetik meg a Földet. A minigolf centrum egyébként két pályarendszerből áll. Az Around the World a világ népszerű nevezetességeit mutatja be, míg az Around the USA az amerikai látnivalókra koncentrál. A híres minigolf pálya építményei között az indiai Taj Mahal, a londoni Tower Bridge és egy óriási indián őslakos szobor is szerepel.

Around the World Minigolf, USA
Forrás: Rich Kaszeta, Flickr

Dino Park Minigolf, Phuket, Thaiföld

Varázslatos időutazásra invitálja a minigolf és a dínók szerelmeseit a thaiföldi Dino Park minigolf centrum. A dzsungelszerű növényekkel és óriási vízesésekkel tarkított őslényparkban bárki úgy érezheti magát, mintha a Jurassic Park díszletei közé csöppent volna. A látogatók játék közben dinoszauruszokkal ismerkedhetnek, megnézhetnek egy lávaköves barlangot, beülhetnek a kőkorszaki szakik járgányába, sőt egy élethű hatást keltő, mozgó Tyrannosaurus Rex-el is találkozhatnak. Játék után a park kőkorszaki éttermében a változatosság kedvéért dínóburger a menü.

Dino Park Minigolf Pálya, Thaiföld
Forrás: Jamie Monk, Flickr

Pirate Island Golf, New Yersey, USA

A New Jersey-ben felépített Kalózok szigete nevű minigolf pálya számtalan díjat nyert lenyűgözően komplex pályaépítményeinek köszönhetően. A látogatók minigolf közben felszállhatnak egy óriási kalózhajóra, élvezhetik a számtalan vízesés és a mozgó, beszélő kalózfigurák látványát, de a játékot a kültéri minigolf pályákon megszokott bukkanók, gödrök és különböző izgalmas vízi akadályok is nehezítik. A minigolf pályát 1994-ben alapították, azóta a tulajdonosok több kalóz témájú szórakoztatóparkot is létrehoztak.

Pirate Island minigolf pálya
Forrás: PLDM, Flickr

Par King Skill Golf, Illinois, USA

Szintén Amerikában található ez az impozáns minigolf centrum, amit a minigolf pályák Taj Mahaljának is becéznek. A mesebeli parkban a játékosok két 18-lyukú pályarendszer közül választhatnak és minigolf közben számtalan izgalmas akadállyal, köztük egy lenyűgöző kastéllyal, páncélos lovagokkal és egy hatlovas hintóval is találkozhatnak. Sőt, a minigolf centrumban a New York-i Szabadság-szobor és a híres Mount Rushmore miniatűr mását is felépítették. A legizgalmasabb mégis a csaknem három méter magas Super Looper pálya, ahol a golflabdának egy óriási hullámvasútszerű építményen keresztül kell eljutnia a lyukba.

Par King minigolf pálya, Amerika
Forrás: Ryan Pikkel, Flickr

Hastings Adventure Golf, East Sussexx, UK

Hastings városa az angol minigolf rajongók hazája. Az itteni minigolf centrumnak három 18-lyukú pályarendszere is van.  Aki a Crazy Golf-ot választja, világítótornyok, szélmalmok és vízimalmok társaságában minigolfozhat, míg azok, akik az Adventure Golf mellett döntenek, szökőkutak, vízesések és barlangok között guríthatják a labdát, de egy vízköpő totemoszloppal is meggyűlhet a bajuk. A harmadik, Pirate Golf pálya a méltán népszerű kalóztéma köré épül. A látogatók két kalózhajó összecsapását nézhetik végig, melynek során jelmezes kalózok küzdenek meg egymással, ágyúgolyók pottyannak a vízbe, sőt a golflabdát egy halálfejes barlangon is át kell vezetni. Nem csoda, hogy a Crazy Golf világbajnokságot minden évben ebben a minigolf centrumban rendezik meg.

Hastings minigolf pálya, USA
Ungry Young Man, Flickr

Mayday Golf, South Karolina, USA

A South Karolina-i Mayday Golf izgalmas szerepjátékra invitálja látogatóit és ezzel a világ egyik legeredetibb kültéri minigolf élményét nyújtja. A szerepjáték alaphelyzete, hogy a játékosok golfnyaralásra indulnak, de útközben a repülőgépük lezuhan. Egy lakatlan trópusi szigeten találják magukat, ahol egyetlen eszközük van a túléléshez és ez a golfütőjük. A valósághű élmények érdekében a pilótaengedéllyel rendelkező tulajdonosok nemcsak egy utasszállító kisrepülőgépet, de egy impozáns mentőhelikoptert is elhelyeztek a folyókkal, vízesésekkel, függőhidakkal és pálmafákkal tarkított minigolf szigeten.

Mayday Minigolf Pálya, USA
Forrás: The Putting Penguin, Flickr

Ha te is kipróbálnád a minigolfot, az INDOOR Budapest MiniGolf centrum szerdától vasárnapig minden nap egészen este 10-ig várja látogatóit.