Gondoltad volna, hogy a minigolf több mint százéves múltra tekint vissza? Vagy, hogy volt egy időszak, amikor Amerikában népszerűbb volt a mozinál is?

Hasonló, kocsmakvízeken elengedhetetlen információk mellett sokkal többre is fény derül majd nagy minigolf összeállításunkból! Végigvezetünk a sport alapjain, megismertetjük veled múltját, de legfőképpen felvértezünk néhány nélkülözhetetlen tanáccsal és kifejezéssel, hogy akkor se érezd magad elveszve a pályán, ha először fogsz kezedben golfütőt.

Mi az a minigolf? Történelem, érdekességek

Az első ismert minigolf pálya 1916-ben jelent meg Észak-Karolinában, a valódi újítás azonban Thomas MacCullough Fairbairn golfőrültnek köszönhető, aki az azóta is használatos műfűvel rukkolt elő. Az 1920-as évek így az amerikai minigolf aranykorát jelentették, több tízezer pályával országszerte.

A sport ebben az időszakban annyira népszerű volt, hogy azt még Hollywood is megérezte. A mozik látogatottsága a minigolfnak köszönhetően jelentősen megcsappant, sok filmszínház tulajdonosa pedig annyira elkeseredett, hogy minigolf pályává alakította moziját.

Minigolf filcen
Forrás: Unsplash

Evolúció és kreativitás

A tradicionális golffal ellentétben a minigolf a kezdetektől fogva szabadabb volt. Egy sport esetében, melyben a humor és a kreativitás legalább olyan fontos szerepet tölt be, mint a technikás játék, a legnagyobb innovációk sokszor a legegyszerűbb dolgokból erednek. 

A Nagy gazdasági világválság idején a pályákat olyan háztartási eszközökből kezdték el összeállítani, mint gumiabroncsok, csövek, vagy hordók. Ezeket a szokatlan akadályokat annyira megszerették az emberek, hogy később a sport alapköveivé váltak. Így jutottunk el mára a különböző kreatív formai újításokon át, a mozgó, mechanikus játékelemeken keresztül az olyan modern technológiák megjelenéséig, mint a 3D és a sötétben foszforeszkáló minigolf pályák.

Minigolf szabályok

Bár a világért sem érdemes túl nagy komolysággal és szigorral kezelni egy minigolf meccset, néhány szabállyal mégsem árt tisztában lenni, mielőtt kézbe veszed a golfütőt.

Hozzávalók

A következő dolgokra lesz szükséged egy felejthetetlen minigolf meccshez:

 • Egy megfelelő méretű golfütő (ami az INDOORban mindig adott)
 • Néhány stílusos golflabda (mondani sem kell)
 • Kényelmes ruha (amiben könnyedén tudsz lendíteni és terpeszteni)
 • Néhány játékostárs, akik szeretik a kihívásokat (csoportban mindig jobb a játék)
 • A tökéletes helyszín
 • Önfeledt hangulat
Lány golfütővel
Forrás: Unsplash

A játék célja

A minigolf pályákon 18 jelölt lyuk helyezkedik el és a játék során mindegyiket teljesíteni kell. Labdádat a kezdőponttól indulva jól célzott ütésekkel tudod eljuttatni a lyukakba. Minden ütés egy pontnak számít, a minigolf verseny győztese pedig az a személy, vagy csapat, aki a játék végén a legalacsonyabb pontszámmal rendelkezik, tehát a legkevesebb ütésből tudta végigjátszani a pályát.

A szabályok

 1. A minigolf csapatban és egyénileg is játszható.
  1. Csapatjáték: maximum négyfős csapatokban javasolt játszani, a csapaton belül az ütések száma (a pontok) közösen számolandók. Minden csapatban egy kijelölt személy számolja a pontokat. (Aki a legjobb matekból.)
  2. Egyéni játék: A játékosok maguknak számolják pontjaikat, így a becsületkódex különösen fontos szerepet játszik a minigolfban. (Legalább kiderül, mennyire bízhatsz meg barátaidban…)
 2. Minden lyuknál legfeljebb hat ütéssel lehet próbálkozni fejenként. Ha hat ütésből nem sikerül lyukra találni, a játékos, vagy csapat hét pontot számol fel magának és a következő lyuknál folytatja. (Ebben az esetben engedélyezett kinevetni a másikat.)
 3. A második ütés csak akkor kezdhető, ha a csapatból mindenki megvolt már az elsővel. 
 4. Ha a labda kikerül a pályáról, az elkövetőnek egy extra pont kerül felírásra és a következő ütést onnan folytatja, ahol a labda elhagyta a pályát.
 5. Akkor számítunk pontot, ha a golfütő hozzáért a labdához. Ez akkor is pontnak számít, ha csak véletlenségből történt. (Bármennyire is szabadkozik a másik.)
 6. Ha a labda a pálya szélén áll meg, elmozdítható 10 cm-t a pálya belseje felé.

Tippek, trükkök

Ha zöldfülű vagy, esetleg még nem találtad meg nyerő minigolf formuládat, ne aggódj!

Golfmestereink összegyűjtöttek néhány bennfentes trükköt, aminek segítségével garantáltan jobb esélyekkel indulsz majd a következő barátságos (vagy ellenséges) megmérettetésen.

 • Válaszd ki a tökéletes golfütőt magasságodhoz! A golfütő nagyjából a derekadig kell, hogy érjen.
 • Ismerd meg a pályát! Mielőtt elkezdenél játszani, alaposan járd körbe a pályát és állíts fel egy játékstratégiát. A kulcs a tervezés!
 • Maradj kontrollban! Nevéből fakadóan a minigolfhoz nem szükséges hatalmas erő. A precízen és finoman elütött labdák aranyat érnek. Sokat segít, ha kifigyeled az előtted játszók hibáit, vagy szerencsésebb megmozdulásait.
 • Óvakodj az aranylövésektől! Az ász nem gyakran jön össze a minigolfban. És nem is mindig érdemes első ütésnél azonnal a lyukra célozni. Sokszor jobban jársz, ha a következő ütésedet próbálod helyzetbe hozni.
 • Tartsd meg a pozíciót, de ne feszülj meg! Ne feledd: enyhén rogyasztott térdek, vállszéles terpesz, lábak párhuzamosan, derék enyhén hajlítva és egyenes kar. Egy stabil állással csodákra lehetsz képes!
 • A végére adj bele mindent: A meccs során elsajátított technikákat alkalmazva teljesítsd egy ütésből a bónusz lyukat! Egy kis szerencsével többszörös nyertesként fejezheted be a golfmeccset.
Minigolf játékszabályok
Forrás: Derek, Flickr

Minigolf kisszótár: hogy legyen mivel felvágnod

Mint a legtöbb sportnak, a minigolfnak is van saját lingója. Ezek a kifejezések nagyrészt a játék nagytestvérétől származnak és nincsen magyar megfelelőjük, úgyhogy azért óvatosan bánj velük! Ha túl sokat használod őket, hamar versenytársaid agyára mehetsz.

Putter: A minigolfban használatos golfütő, apró, precíz gurításokat lehet vele végezni.

Putting (gurítás): A minigolf választott ütéstechnikája. Precíz és óvatos, alacsony erővel végzett ütés, aminek hatására a labda gurulni, nem repülni kezd.

Ász, vagy hole-in-one: Egy ütésből a lyukba találni.

Pálya: A 18 szakaszból (lyukból) álló teljes játékrész tele különleges akadállyal, látványelemmel és kalandvágyó játékosokkal.

Elütő: Az a hely ahonnan egy szakasz elején elindítjuk a játékot. Ez vagy egy adott pont, vagy egy régió, amin belül szabadon helyezheted le a labdát.

Score card (pontszámláló): A lap, vagy kártya, amin a játékosok számon tartják pontjaikat. Fejenként, vagy csapatonként egy pontszámlálót használunk.

Mindezt nem árt észben tartani, ha igazán sikeres szeretnél lenni az INDOOR pályáján, egy dolog mégis sokkal fontosabb mindennél: lazulj el és élvezd a barátaiddal elütött időt!